Fotografije su svuda oko nas; u časopisima, knjigama, kalendarima, na televiziji ili web stranicama.

U ovom članku govorimo o fotografijama koje se tiču web dizajna. Kvaliteta fotografije može „popraviti“ ili „pokvariti“ web dizajn te tako utjecati na sam pozitivan dojam web stranice - zato nam je bitno imati kvalitetnu fotografiju.

Prekrasna fotografija usko vezana za sadržaj web stranice može privući posjetitelje, a kako bi se oni duže zadržali potrebno je imati više kvalitentnih slika. Kako bi web stranica izgledala profesionalno i „lijepog izgleda“ neophodno je koristiti se visoko kvalitetnim fotografijama.

Što ako web stranica ima fotke koje su osrednje ili prosječne kvalitete? Onda je vrlo vjerovatno da će posjetitelj pogledati stranicu i za nekoliko sekundi odlučiti pritisnuti tipku za povratak. Zašto?

Jednostavno zato što izgleda kao da vlasnik nije uložio dosta truda u izradu web stranice. Ako je malo truda uloženo u estetiku stranice, uključujući fotografije, onda je logično pretpostaviti da ni sadržaj neće biti puno bolji. Može biti slučaj da je sadržaj dobar ali posjetitelj se neće zadržati dovoljno dugo da to otkrije i tako ste – instantno – izgubili potencijalnog kupca na svojoj stranici.

Fotografije visoke kvalitete su neophodne za web stranice. S njima se ističe profesionalnost , poboljšava izgled te kredibilitet. Takva fotografija korištena na glavnoj stranici privući će pozornost posjetitelja i potaknuti ih da ostanu.

Postoji nekoliko načina da se osigura fotografija visoke kvalitete za vašu web stranicu:

1.  Koristeći profesionalnog fotografa

Prvi način je da se unajmi profesionalni fotograf koji će izraditi slike visoke kvalitete za vašu web stranicu. Te slike bi bile isključivo za vašu stranicu i nitko se nebi mogao njima služiti bez vašeg dopuštenja. Osim toga, bile bi izravno povezane sa osobnošću stranice - samim time jedinstvene.

Negativna strana korištenja profesionalnog fotografa je naravno – cijena. Unajmljivanje može biti skupo i dugotrajno, a moguće je da ćete na svoje slike morati pričekati neko vrijeme.

2.  Sami fotografirajte

Ovaj način je jeftiniji, ali je potrebno dosta stručnosti i zasigurno slike neće biti ni približno dobre onima koje bi napravio profesionalni fotograf. Ako ste stručni sa fotoaparatom onda bi eventualno mogli uslikati fotografiju dovoljno dobru za vašu web stranicu. Najbolje se korisiti kvalitetnim fotoaparatom – po mogućnosti DSLR-om i slikati u RAW modu. Taj format daje više mogućnosti i fleksibilnosti u spremanju i obrađivanju slika koje bi ste inače ignorirali. Jednostavno – promjenite veličinu i format u .jpeg i slika je spremna za web stranicu.

3.  Komercijalne fotografije

Jedan od načina pribavljanja izvrsnih slika za web stranicu je koristeći se komercijalnim fotkama. Postoji mnogo web stranica koje nude vrlo dobre komercijalne fotografije visoke kvalitete. Negativna strana toga je što su te slike generičke – općenite i neće moći prikazati web stranicu na način koji želite (preporuka struke je izbjegavanje takvih fotogafija).

4.  Prepustite fotografije i fotografiranje web agenciji

Web agencija ima partnerske odnose s jednim ili više profesionalnih fotografa, web agencija zna gdje kupiti profesionalne stock fotografije da nisu previše generičke i da ne narušavaju dojam web stranice, web agencija sama posjeduje iskustvo i najčećše profesionalnu opremu za fotografiranje. Ujedno web agencija pri kadriranju ili izboru fotografija razmišlja odmah o upotrebi takve fotografije na konkretnoj poziciji na vašem webu.


Nije dovoljno imati dobru fotku, to je tek pola priče. „Fotke govore 1000 riječi“ – ali samo ako je fotka „ona prava“. Potrebno je uzeti neko vrijeme i razmisliti o tome koje slike će biti upotrebljene na web stranici. Ne planirajte koristiti fotke čisto za ukras ili dekoraciju web stranice nego se pobrinite da one uistinu govore 1000 riječi.

Zapitajte se što želite da posjetitelji rade na vašoj web stranici, razmislite o proizvodima koje prodajete – nemojte samo objaviti jednostavnu fotografiju proizvoda jer će ostaviti loš dojam na web stranicu a samim time i na proizvod.

Da zaključimo: Fotografija je ključan element u web dizajnu – pridonosi „oživljavanju“ web stranice, profesionalnosti i najvažnije, priča o osobnosti same stranice ili proizvodima koje imate.

Izvor: https://kuhada.com/blog-novosti-i-najave/304-vaznost-dobre-fotografije-u-web-dizajnu.html

Kontaktirajte nas

KUHADA d.o.o. AGENCIJA za web i internet marketing
Telefon: 00385 (91) 5012622 
E-mail: info@kuhada.com
Webstranica:  www.kuhada.com
Gajnice 3. Zagreb 10090, Croatia